Verwacht u een kindje en zoekt u een groter huis? Heeft u een nieuwe baan en wilt u dichterbij uw werk wonen? Gaan uw kinderen het huis uit en wilt u kleiner wonen? Of lijkt het u prettig om binnenkort gelijkvloers te gaan worden vanwege uw leeftijd?

Als uw leefsituatie verandert, kunnen ook uw woonwensen veranderen. Helaas is het woningaanbod beperkt, waardoor u niet altijd voor de door u gewenste woning in aanmerking komt. Woningruil kan dan een oplossing zijn! Hieronder leggen wij dit stap voor stap uit.

Als huurder van Rijnhart Wonen kunt u van woning ruilen met:

 • Andere huurders van Rijnhart Wonen
 • Huurders die van een andere woningcorporatie huren in de regio Holland Rijnland
 • Huurders uit een andere regio / buiten deze regio
  U moet zelf uw ruilpartner zoeken, deze kunt u bijvoorbeeld vinden via www.woningruil.nl of woningruil.startpagina.nl. Of download de app HuisjeHuisje via uw telefoon of tablet. Als u een ruilpartner heeft gevonden, kunt u samen een verzoek voor woningruil indienen bij de corporaties waarvan u huurt. 

Om voor woningruil in aanmerking te komen gelden de volgende regels:

 • U kunt alleen een woning ruilen met iemand die een zelfstandige huurwoning bewoont. Het is dus niet mogelijk om te ruilen met iemand die op kamers woont.
 • Wanneer een woning een bijzondere bestemming heeft (bijvoorbeeld een aan een handicap aangepaste woning, een seniorenwoning of een aanleunwoning), is de ruil alleen toegestaan als de nieuwe huurder daarvoor in aanmerking komt.
 • Bij Rijnhart Wonen is ook de bestemming van de woning van belang. Een gedeelte van ons woningbezit heeft het label ‘verkoop’ en deze woningen worden bij huuropzegging verkocht. Een aanvraag om te ruilen met een woning die de bestemming ‘verkoop’ heeft wordt afgewezen.
 • Om uw woning te mogen ruilen, moet u minimaal één jaar in uw huidige woning hebben gewoond.

U kunt hier het formulier voor woningruil downloaden. Zorg er ook voor dat u deze documenten aanlevert.

Zodra wij het verzoek voor woningruil hebben ontvangen, gaan wij uw aanvraag beoordelen:

 • Wij toetsen uw documenten volgens de regels van de regionale woonruimteverordening.
 • Verder kijken wij of de huurprijs van de gewenste woning passend is bij uw inkomen, zodat u niet voor te hoge woonlasten komt te staan. Een te dure woning mogen wij niet toewijzen.
 • Als het een woningruil betreft met een andere woningcorporatie moet ook de andere verhuurder akkoord geven.

Klopt alles op papier? Dan maken wij een afspraak met onze vertrekkende huurder voor de inspectie van de woning.

De woonmakelaar stelt tijdens de inspectie vast in welke staat de woning zich bevindt en welke voorzieningen of wijzigingen er aan de nieuwe huurder worden overdragen. Het doel van de inspectie is:

De staat van de woning bepalen: Er worden foto’s gemaakt door de woonmakelaar zodat Rijnhart Wonen en de nieuwe huurder weten wat de staat van de woning is op het moment van ruilen.

Het energielabel bepalen: Onze aannemer is aanwezig bij de inspectie om het energielabel te bepalen. Dit label hebben wij nodig om de nieuwe huurprijs te berekenen.

Na de voorcontrole kunnen wij de huurprijs opnieuw vaststellen. Het is mogelijk dat de nieuwe huurder een andere huurprijs gaat betalen voor de woning en daardoor meer huur gaat betalen voor de woning. Wij vragen daarom of de nieuwe huurder akkoord gaat met deze huurprijs, voordat de woningruil ingaat.

Wilt u als nieuwe huurder weten hoe u de woning in de toekomst moet opleveren als u de woning verlaat? In deze checklist ziet u hoe u de woning achterlaat als u ooit gaat verhuizen.

De vertrekkende huurder hoeft géén werkzaamheden uit te voeren, de woning wordt in de huidige staat verhuurd aan de nieuwe huurder. De sleutels wisselt u onderling uit. Rijnhart Wonen voert geen werkzaamheden in de woning uit bij een woningruil. Wél worden uw sloten vervangen en wordt uw woning gecontroleerd op veiligheid. Zodra u geruild bent van woning, neemt onze aannemer contact met u op om een afspraak te maken.

 • Na de beoordeling van de documenten en de inspectie van de woning kunnen wij toestemming verlenen voor de woningruil. Als de nieuwe huurder akkoord gaat met de huurprijs gaat de woningruil in. De huur van de woningen kan nu worden opgezegd. Na ontvangst van de huuropzegging spreken wij een ingangsdatum af van de woningruil. De nieuwe huurder tekent het huurcontract op ons kantoor en de sleutels wisselt u onderling uit.

Na de verhuring van de woning vervalt uw inschrijving automatisch. Bij een woningruil mag u uw inschrijftijd behouden. Wij regelen dit voor u.