Eerste zonnestroominstallatie voor sociale huurwoningen van start in Leiderdorp

Geplaatst op

De eerste zonnestroominstallatie voor bewoners van sociale huurwoningen is op 16 september geopend in Leiderdorp. Via de energiecoöperatie ‘Delen Duurzame Energie’ kunnen huurders zonder inleg vooraf profiteren van zonnestroom. Deze nieuwe constructie maakt zonne-energie bereikbaar voor mensen met een kleine beurs. Berend Potjer, gedeputeerde energie van de provincie Zuid-Holland opende de eerste installatie samen met de huurders van woningcorporatie Rijnhart wonen.

Het project is een samenwerking tussen Delen Duurzame Energie, Rijnhart Wonen, zonnepanelenspecialist Bluehome, duurzame energieleverancier Greenchoice, met ondersteuning van Provincie Zuid-Holland.

Berend Potjer: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met de energietransitie. Het was voor huurders nog niet mogelijk om deel te nemen aan zonnestroom zonder vooraf geld in te leggen. Voor veel mensen is zo’n bedrag vooraf een hoge drempel. Daarom hebben we geholpen om deze nieuwe coöperatie én nieuwe manier van werken mogelijk te maken. Nu kunnen mensen via hun maandelijkse energierekening profiteren van de opbrengst van zonnestroom en de belastingvoordelen. Rijnhart wonen bijt nu het spits af, ik hoop dat meer woningbouwcoöperaties volgen!”

Chrétien Mommers, directeur-bestuurder Rijnhart Wonen: “Het voordeel voor onze huurders is dat de maandelijkse energierekening direct lager wordt, en daarmee de maandlasten. Met deze sociale zonnestroominstallatie op het dak van het wooncomplex aan de Langendijkdreef kunnen veel huurders gebruik maken van duurzame stroom. De energiecoöperatie mag stroom opwekken voor leden die in hetzelfde of een direct aangrenzend postcodegebied wonen. Doordat er geen financiële inleg vooraf nodig is, verlagen we de drempel voor onze huurders om mee te doen.”

Meer sociale zonnestroominstallaties volgen
Dit gezamenlijke zonnestroomproject in Leiderdorp is de primeur voor sociale huurders. Delen Duurzame Energie richt zich op uitbreiding van sociale zonnestroomprojecten met woningcorporaties in de provincie Zuid-Holland en heel Nederland. Woningcorporaties bezitten een derde van het woningbestand in Nederland, dus hier ligt een grote kans om Nederland duurzamer te maken.

Ben je huurder en wil je weten hoe het werkt of deelnemen? Kijk hier of meld je direct aan.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Tijdelijk Noodfonds Energie weer open

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opnieuw geopend. Ook in 2024 helpt het fonds huishouders met een lager inkomen en een hoge energierekening. In vergelijking met 2023 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp. Het Noodfonds helpt om energieschulden te voorkomen. Begin met de situatie check. Dan krijgt u advies over het doen van de aanvraag.
Lees meer

Nieuwe magnoliaboom terug in Leiderdorp

Dinsdag 20 februari hebben Pius Floris, Rijnhart Wonen, de Bomenstichting en gemeente Leiderdorp aan de Boekweitkamp een nieuwe magnoliaboom geplant. De actie volgt na de onbedoelde kap van een magnoliaboom bij de nieuwbouw van de Pinksterbloem eind vorig jaar.
Lees meer