Gezond drinkwater: voorkom legionella

Geplaatst op

Het afgelopen jaar hebben we in veel van onze woningen de waterleidingen aangepast. Ook zijn er keerkleppen geplaatst en hebben we een aantal keren monsters afgenomen om het water te testen op legionella.

Hoe voorkomt u besmetting met legionella?
De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt de groei van legionella wel beperken door op het volgende te letten:

  • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Bent u een paar weken niet thuis geweest? Zorg dan altijd dat u alle kranen en uw douche goed laat doorlopen met heet water. Bij een temperatuur boven 50 graden gaat de bacterie dood. Zet tegelijk de deur open voor voldoende frisse lucht: dan blijven er geen bacteriën in de lucht hangen.

  • Controleer of uw boiler of combiketel staat afgesteld op minimaal 60 graden. Geisers vormen geen risico.

  • Maak niet zelf aanpassingen aan de waterleidingen, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Bij de aanleg van leidingen mogen er geen ‘dode leidingen’ zijn die niet worden gebruikt. Koud water moet niet opwarmen door warme leidingen (hotspots).

  • Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt.

 U kunt geen legionella krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60 graden komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Koffiezetapparaten, waterbakjes (zoals op de verwarming) en stoomapparaten zijn dus veilig. Meer informatie leest u hier

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Donderdag 29 februari is onze klantenservice niet bereikbaar

Donderdag 29 februari is onze klantenservice niet bereikbaar. Meld een reparatie via Mijn Rijnhart. Daar kunt u ook andere woonzaken regelen. Bel bij spoed naar 071 589 04 70. U wordt dan doorverbonden naar onze noodservice. Vrijdag 1 maart staan onze medewerkers weer klaar om u te helpen.
Lees meer

Tijdelijk Noodfonds Energie weer open

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opnieuw geopend. Ook in 2024 helpt het fonds huishouders met een lager inkomen en een hoge energierekening. In vergelijking met 2023 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp. Het Noodfonds helpt om energieschulden te voorkomen. Begin met de situatie check. Dan krijgt u advies over het doen van de aanvraag.
Lees meer

Nieuwe magnoliaboom terug in Leiderdorp

Dinsdag 20 februari hebben Pius Floris, Rijnhart Wonen, de Bomenstichting en gemeente Leiderdorp aan de Boekweitkamp een nieuwe magnoliaboom geplant. De actie volgt na de onbedoelde kap van een magnoliaboom bij de nieuwbouw van de Pinksterbloem eind vorig jaar.
Lees meer