Gezond drinkwater: voorkom legionella

Geplaatst op

Het afgelopen jaar hebben we in veel van onze woningen de waterleidingen aangepast. Ook zijn er keerkleppen geplaatst en hebben we een aantal keren monsters afgenomen om het water te testen op legionella.

Hoe voorkomt u besmetting met legionella?
De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt de groei van legionella wel beperken door op het volgende te letten:

  • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Bent u een paar weken niet thuis geweest? Zorg dan altijd dat u alle kranen en uw douche goed laat doorlopen met heet water. Bij een temperatuur boven 50 graden gaat de bacterie dood. Zet tegelijk de deur open voor voldoende frisse lucht: dan blijven er geen bacteriën in de lucht hangen.

  • Controleer of uw boiler of combiketel staat afgesteld op minimaal 60 graden. Geisers vormen geen risico.

  • Maak niet zelf aanpassingen aan de waterleidingen, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Bij de aanleg van leidingen mogen er geen ‘dode leidingen’ zijn die niet worden gebruikt. Koud water moet niet opwarmen door warme leidingen (hotspots).

  • Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt.

 U kunt geen legionella krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60 graden komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Koffiezetapparaten, waterbakjes (zoals op de verwarming) en stoomapparaten zijn dus veilig. Meer informatie leest u hier

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Maak het oplichters niet te makkelijk

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen aan, spreken u op straat aan of bellen u op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd.
Lees meer

Energiezuinige woningen aan de Kreken

We zijn bijna klaar met het onderhoud aan 52 woningen in De Kreken in Leiderdorp. Sinds begin dit jaar hebben we hard gewerkt om deze huizen energiezuiniger en comfortabeler te maken.
Lees meer

Problemen met uw buren? Start met buurtbemiddeling

Last hebben van de buren is niet fijn. En toch gebeurt het soms. Harde muziek, gestamp of vervelende geuren: het kan veel invloed hebben op uw woongenot. In veel gevallen is een goed gesprek de oplossing.
Lees meer