Regenwater slim opvangen

Geplaatst op

We zijn druk bezig om onze woningen beter te maken voor het klimaat. Naast het isoleren van huizen, kijken we ook naar slimme manieren om regenwater op te vangen. 

Bij de woningen in de Akkerstraat in Leiderdorp (even nummers) kwam het schone regenwater aan de achterkant van de huizen nog samen met het vuile water van de wc en keuken. Dat kan beter! 

We starten daarom een proef, waarbij we het regenwater van de achterpaden gaan opvangen en aansluiten op een nieuw riool voor schoon water. De gemeente Leiderdorp gaat dit nieuwe riool aanleggen. Projectleider Richard van Zwet vertelt: “Zo scheiden we het regenwater van het afvalwater. Handig, want dan raakt het riool niet te vol bij veel regen. Als het goed werkt, gaan we dit misschien ook op andere locaties in Leiderdorp doen.” 

In Zoeterwoude hebben we iets soortgelijks gedaan bij de Zuidhof. Daar hebben we de regenpijpen van de voorkant van de huizen aangesloten op het schoonwaterriool. Projectleider Jurjen Tees: “De gemeente heeft in de straat een sleuf gegraven voor de nieuwe buis. Hiervoor moesten we ook een beetje graven in de voortuin van bewoners, maar na afloop lieten we die weer netjes achter." 

Voor beide projecten werken we volop samen met de gemeenten Leiderdorp en Zoeterwoude. Richard en Jurjen: “Zij leggen het schoonwaterriool aan, wij zorgen voor de aansluiting. Het schone regenwater stroomt dan naar de sloten in de buurt en hoeft niet naar de rioolzuivering. Zo besparen we veel energie."

artikel regenwater slim opvangen2DSC_3260artikel regenwater slim opvangenfoto akkerstraat

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Tijdelijk Noodfonds Energie weer open

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opnieuw geopend. Ook in 2024 helpt het fonds huishouders met een lager inkomen en een hoge energierekening. In vergelijking met 2023 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp. Het Noodfonds helpt om energieschulden te voorkomen. Begin met de situatie check. Dan krijgt u advies over het doen van de aanvraag.
Lees meer

Nieuwe magnoliaboom terug in Leiderdorp

Dinsdag 20 februari hebben Pius Floris, Rijnhart Wonen, de Bomenstichting en gemeente Leiderdorp aan de Boekweitkamp een nieuwe magnoliaboom geplant. De actie volgt na de onbedoelde kap van een magnoliaboom bij de nieuwbouw van de Pinksterbloem eind vorig jaar.
Lees meer