Regenwater slim opvangen

Geplaatst op

We zijn druk bezig om onze woningen beter te maken voor het klimaat. Naast het isoleren van huizen, kijken we ook naar slimme manieren om regenwater op te vangen. 

Bij de woningen in de Akkerstraat in Leiderdorp (even nummers) kwam het schone regenwater aan de achterkant van de huizen nog samen met het vuile water van de wc en keuken. Dat kan beter! 

We starten daarom een proef, waarbij we het regenwater van de achterpaden gaan opvangen en aansluiten op een nieuw riool voor schoon water. De gemeente Leiderdorp gaat dit nieuwe riool aanleggen. Projectleider Richard van Zwet vertelt: “Zo scheiden we het regenwater van het afvalwater. Handig, want dan raakt het riool niet te vol bij veel regen. Als het goed werkt, gaan we dit misschien ook op andere locaties in Leiderdorp doen.” 

In Zoeterwoude hebben we iets soortgelijks gedaan bij de Zuidhof. Daar hebben we de regenpijpen van de voorkant van de huizen aangesloten op het schoonwaterriool. Projectleider Jurjen Tees: “De gemeente heeft in de straat een sleuf gegraven voor de nieuwe buis. Hiervoor moesten we ook een beetje graven in de voortuin van bewoners, maar na afloop lieten we die weer netjes achter." 

Voor beide projecten werken we volop samen met de gemeenten Leiderdorp en Zoeterwoude. Richard en Jurjen: “Zij leggen het schoonwaterriool aan, wij zorgen voor de aansluiting. Het schone regenwater stroomt dan naar de sloten in de buurt en hoeft niet naar de rioolzuivering. Zo besparen we veel energie."

artikel regenwater slim opvangen2DSC_3260artikel regenwater slim opvangenfoto akkerstraat

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Schimmel voorkomen in huis

Om energiekosten te besparen, zetten sommige mensen de verwarming laag en houden ze ramen dicht. Dat is geen goed idee. U kunt de lucht in huis gezond houden door te ventileren.
Lees meer

Heeft u nog recht op de energietoeslag van 2023?

Misschien heeft u gemerkt dat veel mensen vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen. Als u denkt: "Hier heb ik ook recht op, maar ik heb nog niets gezien," dan is het nu tijd om in actie te komen.
Lees meer

Huurverhoging vanaf 1 juli 2024

Bouwen en verduurzamen kost veel geld, en prijzen zijn gestegen. Dat ziet u dit jaar terug in de huurverhoging. We kijken daarbij goed of de huur past bij uw woning en binnen de regels van de overheid.
Lees meer