Regenwater slim opvangen

Geplaatst op

We zijn druk bezig om onze woningen beter te maken voor het klimaat. Naast het isoleren van huizen, kijken we ook naar slimme manieren om regenwater op te vangen. 

Bij de woningen in de Akkerstraat in Leiderdorp (even nummers) kwam het schone regenwater aan de achterkant van de huizen nog samen met het vuile water van de wc en keuken. Dat kan beter! 

We starten daarom een proef, waarbij we het regenwater van de achterpaden gaan opvangen en aansluiten op een nieuw riool voor schoon water. De gemeente Leiderdorp gaat dit nieuwe riool aanleggen. Projectleider Richard van Zwet vertelt: “Zo scheiden we het regenwater van het afvalwater. Handig, want dan raakt het riool niet te vol bij veel regen. Als het goed werkt, gaan we dit misschien ook op andere locaties in Leiderdorp doen.” 

In Zoeterwoude hebben we iets soortgelijks gedaan bij de Zuidhof. Daar hebben we de regenpijpen van de voorkant van de huizen aangesloten op het schoonwaterriool. Projectleider Jurjen Tees: “De gemeente heeft in de straat een sleuf gegraven voor de nieuwe buis. Hiervoor moesten we ook een beetje graven in de voortuin van bewoners, maar na afloop lieten we die weer netjes achter." 

Voor beide projecten werken we volop samen met de gemeenten Leiderdorp en Zoeterwoude. Richard en Jurjen: “Zij leggen het schoonwaterriool aan, wij zorgen voor de aansluiting. Het schone regenwater stroomt dan naar de sloten in de buurt en hoeft niet naar de rioolzuivering. Zo besparen we veel energie."

artikel regenwater slim opvangen2DSC_3260artikel regenwater slim opvangenfoto akkerstraat

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Maak het oplichters niet te makkelijk

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen aan, spreken u op straat aan of bellen u op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd.
Lees meer

Energiezuinige woningen aan de Kreken

We zijn bijna klaar met het onderhoud aan 52 woningen in De Kreken in Leiderdorp. Sinds begin dit jaar hebben we hard gewerkt om deze huizen energiezuiniger en comfortabeler te maken.
Lees meer

Problemen met uw buren? Start met buurtbemiddeling

Last hebben van de buren is niet fijn. En toch gebeurt het soms. Harde muziek, gestamp of vervelende geuren: het kan veel invloed hebben op uw woongenot. In veel gevallen is een goed gesprek de oplossing.
Lees meer