Rijnhart Wonen claimt grond om aandacht te vragen voor de woningnood

Geplaatst op

De woningnood raakt vele levens. Jongeren blijven thuis wonen, gescheiden ouders zonder onderdak en ouderen die geen passende woonruimte kunnen vinden. Waar kunnen zij wonen? Om deze vraag te beantwoorden en een sterk signaal af te geven richting politiek en kiezers, bezette woningcorporatie Rijnhart Wonen zaterdag 11 november op een ludieke manier het braakliggende grasveld naast de Winkelhof in Leiderdorp.

Bekijk hier het nieuwsitem van Sleutelstad


‘De aanpak van de wooncrisis vraagt om actie’
Met de actie wil de woningcorporatie de urgentie van het woningtekort ook in Leiderdorp, Zoeterwoude en Voorschoten benadrukken en aandringen op snelle actie voor het realiseren van nieuwe, betaalbare woningen. "In luchtkastelen kun je niet wonen. Als woningcorporatie zijn we ons diep bewust van onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het oplossen van de woningnood”, vertelt Chrétien Mommers, directeur bestuurder van Rijnhart Wonen. “Daarom vragen we op deze ludieke manier aandacht voor veel sneller veel nieuwe woningen bouwen. De juiste huizen bouwen zodat er voor iedereen een betaalbaar huis is. En te zorgen voor duurzame woningen in buurten waar het prettig wonen is."

Maximale grondprijzen en kortere procedures
“We moeten in Nederland sneller en meer bouwen, minimaal een derde sociaal en ook voldoende voor de middeninkomens. We pleiten voor het invoeren van een bouwplicht, een wettelijk vastgestelde sociale grondprijs, het versnellen van procedures en verkorten van bezwaarprocedures.”

In gesprek met politieke partijen, woningzoekenden en partners
Tijdens de actie ging Rijnhart Wonen in gesprek met partners, woningzoekenden en politieke partijen om diverse perspectieven op de woningnood te delen en te bespreken.

Olaf McDaniel, fractievoorzitter PvdA/Groenlinks: “Niet voor niets hebben alle politieke partijen tijdens de laatste verkiezingen gezegd dat er tussen de 1.500 en 3.000 woningen bij moeten komen. Daar wordt nu hard aan gewerkt, maar het duurt te lang.” 

Myrna van der Poel, fractievoorzitter Progressief Zoeterwoude: “Langs de A4 wordt nu veel gebouwd, maar het is nog lang niet genoeg. Vooral in de sociale huur moeten mensen nog te lang wachten op een woning.”

Kies voor wonen
“Rijnhart Wonen staat klaar om aan de slag te gaan,” zegt Mommers. Dit kunnen we niet alleen; we hebben de politiek nodig om de bouw van nieuwe woningen te versnellen. En we hebben locaties nodig om met onze partners te bouwen. Een nieuwe kabinet kan een groot verschil maken. Ook hier in onze regio. Met deze actie hopen we dan ook dat we mensen bewuster maken om op 22 november te stemmen voor een partij die past bij hun ideeën over wonen. Hun stem bepaalt welke partijen daarna een nieuw kabinet vormen."

Foto's: Eelkje Colmjon

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Een kijkje in ons jaarverslag van 2023

2023 was een jaar van vooruitgang en innovatie voor ons. Bij Rijnhart Wonen hebben we hard gewerkt om onze dienstverlening te verbeteren en onze aanwezigheid in Leiderdorp, Zoeterwoude en Voorschoten te versterken.
Lees meer