Strijd tegen zwerfafval: de missie van de Straatjutters

Geplaatst op

Hoe zijn de Straatjutters ontstaan?
“Het begon in 2018 tijdens de Landelijke Opschoondag met een opruimactie in Leiderdorp”, vertelt straatjutter Ans Hogenboom. “Omdat het afvalprobleem het hele jaar door speelt, vond ik 1 keer per jaar opruimen veel te weinig. Een Facebook-oproep later begonnen we met 4 enthousiaste vrijwilligers in de straten afval op te ruimen. Na 5 jaar zijn we uitgegroeid tot een team van bijna 30 vrijwilligers met een eigen Facebookpagina en website. De gemeente stelt gratis afvalprikkers en zakken beschikbaar, en dankzij de financiële hulp van Fonds 1818 hebben we nu ook onze eigen hesjes.”

Wat maakt het werk van de Straatjutters zo speciaal?
“We ruimen elke week op, de ene week op vrijdag en de andere op zaterdag. Het werkt verslavend! Buiten zijn, actief bezig zijn en het resultaat zien van een schone straat na onze opruimactie. Op zo’n ochtend vullen we wel 16 zakken! En het is ook nog eens supergezellig, want voor het afval opruimen drinken we vaak samen koffie.”

Wat willen jullie nog bereiken?
“We doen meer dan alleen afval rapen. We willen vooral dat mensen gaan nadenken voordat ze sigarettenpeuken gooien op straat. Hiervoor werken we samen met lokale partijen, zoals het Alrijne Ziekenhuis en Rijnhart Wonen.”

Hoe kunnen mensen meedoen?
“We zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers! Iedereen die wil helpen, kan zich aanmelden via onze website straatjuttersleiderdorp.nl. Wees welkom!”

Foto's: BuroJP

DSC_6165DSC_6150

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Werken bij de WOCO

Samen met 41 woningcorporaties in Zuid-Holland sluiten we ons aan bij de arbeidsmarktcampagne Werken bij de WOCO. Met elkaar laten we zien hoe waardevol het werken bij een woningcorporatie is.
Lees meer

De Huren in Holland Rijnland app is vanaf nu beschikbaar

Vanaf 1 mei is de nieuwe app van Huren in Holland Rijnland beschikbaar in de App Store en de Play Store. Hiermee kunt u vanaf nu als woningzoekende nog makkelijker en gebruikersvriendelijk op uw mobiele telefoon het aanbod van huurwoningen doorzoeken, reageren en de status volgen.
Lees meer

Schimmel voorkomen in huis

Om energiekosten te besparen, zetten sommige mensen de verwarming laag en houden ze ramen dicht. Dat is geen goed idee. U kunt de lucht in huis gezond houden door te ventileren.
Lees meer