Wat kunt u doen?

  1. 1

    Ga in gesprek

    Het is belangrijk om eerst zelf met uw buren te praten. Misschien weten uw buren niet dat ze problemen veroorzaken. Een tip: praat met uw buren op een moment dat u zelf rustig bent en luister ook naar hun kant van het verhaal. Zo kunt u samen zoeken naar een passende oplossing.

  2. 2

    Soms is het lastig om zelf met uw buren te praten

    In Leiderdorp, Zoeterwoude, en Voorschoten kunt u daarbij hulp krijgen. Dit heet buurtbemiddeling. Bij buurtbemiddeling praat u met een bemiddelaar met uw buren. De bemiddelaar neemt eerst contact met u op om uw kant van het verhaal te horen. Dat doet hij ook bij uw buren. Daarna gaat u samen in gesprek. De buurtbemiddelaars zijn getraind om dit soort gesprekken te begeleiden. Vaak is één gesprek samen al voldoende om het probleem op te lossen. Buurtbemiddeling is gratis.

  3. 3

    Meld u aan voor gratis buurtbemiddeling

    Wilt u buurtbemiddeling? Vraag dit dan zelf aan via de contactgegevens hieronder. Wacht niet te lang met hulp vragen. Hoe eerder u praat met uw buren, hoe beter het meestal gaat.

  4. 4

    Kleine ergernissen zijn moeilijk te voorkomen

    Andere leefstijlen kunnen nu eenmaal af en toe botsen. Zeker als we dicht op elkaar wonen. Een andere manier van kijken naar het probleem kan dan helpen. Probeer altijd open te staan voor oplossingen en de situatie vanuit uw buren te bekijken. Vaak, als u het van een afstandje bekijkt, valt het toch wel mee. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de buurt prettig blijft voor iedereen.

Overlast

Rijnhart Wonen maakt verschil tussen overlast en gewone last. Is er sprake van geweld of bedreiging? Heeft uw buurman psychische problemen? Of gaat het om drugs of andere criminele activiteiten? Dan snappen we dat u het niet zelf kunt oplossen of bang bent om iets te doen. Ook andere problemen kunnen voorkomen, zoals onderverhuur, vandalisme of afval in de gemeenschappelijke ruimtes. Wat kunt u dan doen?

  1. 1

    Meld de overlast bij ons

    Wij zetten ons dan in om de overlast te laten stoppen. Vaak hebben we daarbij uw hulp nodig. Soms werken we samen met andere organisaties, zoals de GGD, om onderzoek te doen. Het is belangrijk dat we de overlast kunnen bewijzen. Stuur daarom duidelijke mails of brieven over de overlast. Foto’s en geluidsopnames zijn ook heel handig.

    Tips

    • Hebben andere buren ook overlast? Vraag hen om de klachten ook schriftelijk bij ons te melden.

    • Houd een logboekje bij: schrijf op wanneer en hoe laat u overlast heeft. En wat er precies gebeurt.

  2. 2

    Meld de overlast bij de politie

    Meld ernstige zaken altijd bij de politie. Bijvoorbeeld als er 's nachts veel geluidsoverlast is of als een buurman verward of agressief is. Bij criminele activiteiten moet u dit ook direct aan de politie vertellen.

Overlast melden

Direct overlast bij ons melden. Voor meldingen als: drugsoverlast, agressie, vandalisme, geweld, vermoeden van onderverhuur en criminele activiteiten.

Nu melden