Aan de Pinksterbloem in Leiderdorp komen 92 moderne, energiezuinige nieuwbouwwoningen. Op 7 december is de bouw officieel van start gegaan. Naar verwachting worden de nieuwbouwwoningen voor de zomer van 2025 opgeleverd.

Energiezuinig wonen
De 92 nieuwe sociale huurappartementen worden aardgasloos en goed geïsoleerd. Bewoners kunnen hierdoor energiezuinig wonen. De openbare ruimte wordt groener en klimaatbestendig, zodat je hier prettig kunt verblijven. Ook komen er veel extra parkeerplaatsen bij.

Hoe gaan we om met het bestaande groen?
Voordat de sloop van de 3 oude flats begon, mochten mensen gratis struiken en planten meenemen. Helaas heeft niemand iets meegenomen omdat ze vonden dat de struiken en planten van slechte kwaliteit waren. Rijnhart Wonen heeft 8 bomen die naast de parkeervakken stonden verplaatst naar een andere plek in Leiderdorp, zodat ze daar verder kunnen groeien.

Na goed onderzoek en in overleg met de bomendeskundige van de gemeente, onze bomendeskundige van Pius Floris en de Boominspecteur van de Bomenstichting uit Leiderdorp hebben we helaas moeten besluiten om bijna alle bomen tussen twee van de drie gesloopte blokken te kappen. We hebben samen met de gemeente en de experts ons best gedaan om ze te behouden, maar uit verder onderzoek bleek dat het nodig is om ze te verwijderen. Reden hiervoor is de slechte kwaliteit van de bomen en omdat er ruimte nodig is voor de bouw.

Hoe richten we de groene ruimten tussen de nieuwbouwblokken in?
Van de groene ruimten tussen de bouwblokken maken we groene oasen met bomen, planten en plekken om te zitten en te spelen. Er komen meer bomen en struiken als eerder. Ook komen er plekken om het regenwater op te vangen, zoals wadi’s en een regentuin. Via deze link kunt u alvast de plannen bekijken.

Type woningen
We bouwen hier 92 moderne, energiezuinige nieuwe sociale huurwoningen. Dit zijn 2-, 3- en 4-kamerappartementen. De woningen zijn verdeeld over 3 bouwblokken. Het woonprogramma staat definitief vast en kan niet meer veranderen. In de plannen is het volgende woonprogramma opgenomen:

Bouwblok 1 met 25 nieuwbouwwoningen (verwachte opleveringsdatum: februari 2025)

  • 2-kamerappartementen – 3 stuks

  • 3-kamerappartementen – 14 stuks

  • 4-kamerappartementen – 8 stuks


Bouwblok 2 met 25 nieuwbouwwoningen (verwachte opleveringsdatum: april 2025)

  • 2-kamerappartementen – 3 stuks

  • 3-kamerappartementen – 14 stuks

  • 4-kamerappartementen – 8 stuks


Bouwblok 3 met 42 nieuwbouwwoningen (verwachte opleveringsdatum: juni 2025) 

  • 2-kamerappartementen – 12 stuks

  • 3-kamerappartementen – 17 stuks

  • 4-kamerappartementen – 13 stuks


Planning
Begin december is aannemer Stout begonnen met de bouw. Naar verwachting worden de nieuwbouwwoningen voor de zomer van 2025 opgeleverd. Meer informatie is te lezen op de website van de gemeente.