Wat is een voorschotbedrag?

​Woont u in een appartementencomplex of portiekwoning? Dan betaalt u iedere maand een vast bedrag aan servicekosten. Een andere naam voor servicekosten is het voorschot bedrag, omdat u vooral betaalt. Dat bedrag bestaat weer uit twee soorten servicekosten: ‘verrekenbare’ en ‘niet-verrekenbare’. Wat betekent dat? En waar betaalt u nu eigenlijk voor? We leggen het u graag uit.

U betaalt voor ‘verrekenbare servicekosten’
Verrekenbare servicekosten zijn kosten die afhankelijk zijn van uw verbruik door het jaar heen. Bijvoorbeeld kosten voor stroomgebruik in gemeenschappelijke ruimten, of kosten voor de schoonmaak daarvan. U betaalt elke maand een bedrag vooruit, en aan het eind van het jaar controleren we of onze inschatting klopte. Was uw verbruik lager? Dan krijgt u geld terug. Was uw verbruik hoger? Dan betaalt u het verschil. Vóór 1 juli krijgt u bericht hierover. Ook als u verhuist.

U betaalt ook voor ‘niet-verrekenbare servicekosten’
Voor niet-verrekenbare servicekosten betaalt u elke maand een vast bedrag. U krijgt aan het eind van het jaar dus niets terug, en u hoeft ook niets bij te betalen.

Sommige servicekosten tellen mee voor uw huurtoeslag
Namelijk de kosten die ‘subsidiabel’ zijn. Dat betekent dat u voor die kosten mogelijk recht heeft op een vergoeding. Het gaat dan om kosten voor de schoonmaak en voor het energieverbruik van de gemeenschappelijke ruimtes. Is er in uw complex een huismeester? Dan mag u ook de kosten daarvoor meetellen.

Direct nieuw voorschot aanvragen

Geef een wijziging door in het voorschotbedrag stookkosten.

Nu aanvragen

Veelgestelde vragen